guineeapig

te pot ajuta!

miercuri, 6 iulie 2011

boli porcusori de guineea




porcusoriDaca animalul nostru de companie este un Porcusor de Guineea, trebuie sa fim atenti la ce boli poate fi predispus, fiind rozatoare. In ciuda numelui, nu este nici porcusor, si nici nu provine din Guineea, face parte din familia rozatoarelor si a fost adus de exploratorii europeni in secolul XV din Anzii Americii de Sud.
Cum stim daca animalul nostru de companie se imbolnaveste?  Trebuie sa il urmarim atent daca apar simptome ciudate, cum ar fi letargia, scaderea in greutate, lipsa apetitului, nasul excesiv de umed, stranuturi, caderea parului, ii curg ochii, se scarpina mult, daca aceste simptome sunt severe trebuie consultat de urgenta veterinarul.
Daca nu mananca trebuie verificati dintii, posibil sa fie aliniati incorect si sa raneasca gingiile si atunci porcusorul nu poate manca, iar daca se infecteaza, porcusorul va pierde in greutate si va avea probleme serioase. In acest caz veterinarul poate corecta sau indeparta dintii problema.
Daca ii curg ochii si nasul si stranuta inseamna ca a racit, este foarte sensibil la frig si poate face usor pneumonie si ia foarte repede raceala de la dumneavoastra daca in dieta sa nu are suficienta vitamina C. Deci stati mai departe daca sunteti racit si dati-i alimente bogate in vitamina C. Este la fel de sensibil si la temperaturi mari, peste 26 de grade Celsius, nu lasati porcusorul la soare, in fata ferestrelor,  aduceti-l in casa, la loc racoros. Daca observati ca se intinde si respira foarte repede inseamna ca ii este mult prea cald, dupa ce l-ati pus la umbra, puteti sa-l infasurati intr-un prosopel umed sa-si revina.
Pentru ca porcusorul nu produce vitamina C, el trebuie sa o ia din alimente, altfel face scorbut, dati-i legume care contin aceasta vitamina si cumparati formule special concepute pentru ei de la magazinele pentru animale de companie.
O alimentatie gresita poate determina obezitatea porcusorului de Guineea, astfel daca se simte ca e mult prea moale pe burtica inseamna ca s-a ingrasat, are nevoie de exercitii si o restrictionare la portia de mancare sau are nevoie de o schimbare in dieta, iar veterinarul va poate ajuta. Constipatia este o problema a alimentatiei sarace dar si un semn de imbolnavire.
Bolile de piele si caderea parului pot aparea fie de la mediul nepotrivit in care sta, custile care irita pielea sau agata parul, fie de la paraziti. Iritatiile, umflaturile, infectiile pe piele pot aparea si de la capuse, purici sau muste, care-i fac sa se scarpine, de aceea pastrati contactul minim cu alte animale care pot fi purtatoare si mentineti mediul, cusca curata. Igiena este foarte importanta iar veterinarul va poate da solutii pentru paraziti externi cat si interni. Parazitii interni sunt aceeasi ca si la caini, pisici, si anume viermi intestinali, care se pot observa in excremente iar daca animalutul de companie are diaree  veterinarul ii va prescrie medicamentele necesare.
Pentru a avea un porcusor de Guineea sanatos si fericit, hraniti-l cu alimente speciale pentru el pe care le gasiti la magazinele pentru animale de companie, dati-i cate o feliuta de mar, para, morcov, castraveti, rosie, ardei, spalate, apoi verdeata, apa proaspata, mentineti-i curata cusca si luati-i o jucarie cu ajutorul careia sa faca miscare.


http://www.gemon.ro/boli.htm

Un comentariu:

despre porcusorii nostri dragi