guineeapig

te pot ajuta!

Boli porcusori de guineea


Sanatatea unui porcusor de guineea se poate deteriora foarte repede. Până în momentul in care  problemele devin evidente, boala  poate pune viaţa în pericol. Porcusorii de obicei trec foarte rar trece peste o boala fara ajutor sanitar-veterinar competent fiind crucial pentru salvarea vieţii unui animal de companie bolnav.Gaseste un medic veterinar specializat in animale exotice, imediat după adoptare sau cumpararea unui porcusor, pentru ca sigur vei avea nevoie de el pe parcursul vietii acestuia.


Ce este scris mai jos nu inlocuieste vizita la medicul veterinar, sunt doar informative!!!!


pentru informatii esentiale despre aceste fiinte dragi gasiti si pe siteul WWW.GEMON.RO!!!




adrese ale cabinetelor din tara.


 http://www.gemon.ro/forum/viewforum.php?f=2
  
discutii referitore la diferite boli:


http://www.gemon.ro/forum/viewforum.php?f=6
antibiotice periculoase sau chiar fatale!
http://www.gemon.ro/antibiotice.pdf

trusa medicala!
http://www.gemon.ro/trusa.pdf
Atunci cand aveti indoieli asupra sanatatii porcusorului de Guineea, apelati imediat la veterinar! Nu incercati sa il tratati dumneavoastra si nu asteptati sa se faca bine singur! Acest articol va prezinta doar generalizat cateva dintre bolile specifice porcusorilor de Guineea, nu prescrie tratamente si nici nu inlocuieste vizita la veterinar!


Scorbutul


Porcusorul de Guineea este un animal caruia ii lipseste enzima hepatica responsabila cu producerea acidului ascorbic (vitamina C) din glucoza. Vitamina C este esentiala in multe procese biochimice care au loc in organism si porcusorul de Guineea caruia nu i se asigura aportul zilnic necesar de vitamica C se va imbolnavi rapid de scorbut si va muri. Majoritatea porcusorilor au nevoie de o cantitate de 10-30mg vitamina C zilnic. Femelele gestante, puii si porcusorii bolnavi au nevoie chiar de cantitati mai mari.
Semnele clinice ale scorbutului sunt: vocalizari frecvente, slabiciune, anorexie, diaree, ulceratii pe piele, rigiditate, refuz de a se misca, hemoragii subcutanate, articulatii umflate si dureroase, sangerari ale gingiilor, dezvoltare osoasa si musculara deficitara, vindecare foarte lenta a ranilor. Consultati veterinarul imediat ce constatati astfel de simptome, ele trebuiesc tratate cat mai curand!


Septicemia de gestatie
Septicemia de gestatie este un sindrom care apare la femele in ultima perioada de gestatie (ultimele 2 saptamani de sarcina) sau imediat dupa expulzarea fatului (prima saptamana dupa nastere). Exista o serie de factori care predispun animalul la aceasta afectiune deosebit de grava: obezitate, schimbari bruste de regim alimentar, sarcina foarte mare, lipsa de exercitiu fizic, stres. Semnele clinice ale septicemiei de gestatie (in cazul in care nu este imediat fatala) sunt: depresie, lancezeala, convulsii, anorexie, dispnee (respiratie greoaie), nasterea de feti morti. Aceasta afectiune este foarte grava si necesita tratament imediat. Insa, ca intotdeauna, prevenirea este mult mai eficace. Mentineti porcusorul de Guineea in buna forma fizica, supravegheati-i dieta in asa fel incat sa nu se ingrase peste masura, feriti-l de stres, evitati schimbarile bruste de regim alimentar!


Cancerul
Cancerul este mai rar intalnit la porcusorii de Guineea si este asociat in special animalelor batrane. Cele mai multe tumori afecteaza pielea, caile respiratorii, glandele mamare si aparatul reproducator, sangele (leucemie).


Calcifierea metastatica
Calcifierea metastatica este un sindrom intalnit frecvent la porcusorii de Guineea in varsta de peste un an si care presupune calcifierea tesuturilor inimii, rinichilor, plamanilor, colonului, vaselor de sange si stomacului. Aceasta afectiune nu are cauzele stabilite cu precizie, se pare totusi ca poate fi cauzata de deficiente ale regimului alimentar: dieta prea bogata in fosfor si magneziu. Calcifierea metastatica nu prezinta semne clinice observabile si, de obicei, este descoperita accidental la necropsii.


Plagile podale
Datorita contactelor repetate ale labutelor cu plasa de sarma de fundul custilor sau a asternutului umed si infestat cu bacterii, porcusorii pot dezvolta inflamatii si ulceratii la nivelul regiunilor palmare si plantare. Aceste leziuni sunt foarte dureroase si afecteaza mai ales porcusorii obezi. Ele necesita schimbarea imediata a fundului custii cu un material cu suprafata uniforma precum si tratarea adecvata a plagilor. Leziunile cronicizate sunt foarte periculoase intrucat infectia poate ajunge pana la os, caz in care poate fi necesara amputarea labutei respective pentru a salva viata porcusorului. Consultati veterinarul imediat ce constatati astfel de simptome, ele trebuiesc tratate cat mai curand!


Dermatofitii
Dermatofitul care afecteaza cel mai frecvent porcusorii de Guineea este Trichophyton mentagrophytes. Acesta se extinde incepand de la regiunea craniana spre labe si regiunea dorsala, cauzand leziuni la nivelul pielii (inrosiri, descuamari, cruste) precum si caderea parului, porcusorul scarpinandu-se insistent. Adesea aceste leziuni cutanate se pot suprainfecta cu alte bacterii. Dermatofitul, care poate exista pe pielea porcusorului fara a genera simptome, se transmite prin contact direct intre animale sau prin contact cu obiecte contaminate. Porcusorul infestat are nevoie urgenta de tratament! Mergeti cu el imediat la un consult veterinar!
Aceasta micoza se poate transmite si omului! Spalati-va pe maini cu atentie dupa ce manipulati un porcusor bolnav si pastrati igiena corespunzatoare in cusca porcusorului.


Paduchii
Porcusorii pot fi infestati cu doua tipuri principale de paduchi: Gliricola porcelli si Gyropus ovalis. Paduchii si ouale lor sunt localizati in special pe partea dorsala si in regiunea perineala a animalului, atasati de cate un fir de par. 


De multe ori porcusorii de Guineea au de suferit din cauza nestiintei sau neglijentei stapanilor. Este foarte important sa intelegem ca singurul care poate trata un porcusor bolnav este veterinarul. Internetul sau prietenii ne pot oferi informatii, insa, daca avem suspiciuni cu privire la sanatatea animalului nostru, prima persoana la care apelam trebuie sa fie veterinarul. El va sti cu siguranta cum sa abordeze problema si, daca e cazul, ce tratament sa prescrie. Nici un porcusor de Guineea nu trebuie diagnosticat decat in urma unui examen clinic. Sfaturile veterinarului vor trebui urmate pentru a asigura porcusorului nostru o viata cat mai buna.
Porcusorul de Guineea este un animal micut care poate suferi de multe boli si care se poate imbolnavi deodata, fara a arata prea multe simptome incipiente. El este un animal destul de rezistent insa, datorita dimensiunilor foarte mici, orice problema de sanatate se poate rapid transforma intr-una de viata si de moarte. Factorii cheie in situatii de boala sunt observarea atenta a animalului si apelarea rapida la veterinar. Uneori cateva minute pot face diferenta intre viata si moarte.
In cele ce urmeaza vom incerca sa va ajutam sa supravegheati porcusorul dumneavoastra pentru a putea decide corect momentul in care este nevoie de interventia veterinarului.


Cunoaste-ti porcusorul!
Este foarte important sa va cunoasteti porcusorul de Guineea. Observati-l indeaproape si retineti modul lui normal de viata. In acest fel veti putea sesiza imediat aparitia vreunei schimbari in comportamentul si conditia fizica a animalului. Iata ce trebuie sa urmariti:
- obiceiurile alimentare: cat si cand mananca (lipsa poftei de mancare sugereaza o boala; daca porcusorul refuza mancarea o perioada mai lunga de 6-8 ore, trebuie sa va prezentati urgent la veterinar!);
- obiceiurile de excretie: dimensiunea, culoarea, consistenta fecalelor (diareea, constipatia, schimbarea aspectului fecalelor sunt semne clare ce indica necesitatea unui consult veterinar; urinarea dificila, prea frecventa sau cu sange indica prezenta unor probleme renale);
- blana porcusorului: este un indicator important al sanatatii sale (daca este zburlita sau aspra poate semnifica existenta unei afectiuni; caderea parului indica o afectiune dermatologica sau infestarea cu paraziti);
- respiratia porcusorului: daca este greoaie, suieratoare, rapida, insotita de stranuturi, indica o afectiune respiratorie;













raia:
Raia este o boala comuna parazitare care afecteaza pielea de cobai. Acest parazit poate provoca iritatii ale pielii si pierderea parului in smocuri mari pe partea din spate a cobai. Dacă bănuiţi că animalul  este afectat cu raie, cel mai bine este să faceti o  vizita la medicul veterinar pentru o examinare suplimentară. În timp ce raia este tratabila, o boală care implică pierderea parului ar putea indica alte probleme, fie interne sau externe.
 
herpesul:
Herpesul este un parazit de piele care poate provoca iritatii ale pielii si pierderea parului in jurul capului, gatului si nasului de cobai. Acest parazit infecteaza porcii, în general, tineri de guineea şi este transferabil de la un cobai la altul şi pot fi transferate de la animalul de companie la proprietar. Întotdeauna utilizaţi prudenţă atunci când manipularea cobaiului pe care bănuiţi, că ar putea fi contractat herpesul şi spălaţi-va întotdeauna pe mâini înainte şi după manipularea animalului vostru.
Pentru a trata herpesul - herpesul este de obicei tratata prin medicaţie, fie de actualitate sau orale.



păduchi
Paduchi sunt paraziti de piele care trăieşte prin muscare şi suptul de sangelui de la cobai - acestea sunt, în general, găsiti ataşati de foliculii de par. Paduchii poat provoca leziuni, pierderea parului si iritarea pielii şi mâncărime severă. Dacă bănuiţi că animalul dumneavoastra are paduchi, prudenţă atunci când manipulează animalele de companie ca păduchii pot fi transferate de la animal la om. Spălaţi-vă întotdeauna pe mâini înainte şi după manipularea animalului tau.
Paduchii sunt in  general, tratati de catre un sampon cu medicamentul adecvat in compozitie. Înainte de a începe tratamentul, consultaţi întotdeauna cu medicul veterinar.


ciccodioses 
Ciccodioses este o boală de ficat şi intestinale cauzate de un parazit unicelulare. Cobaii intra in contact de această boală de obicei, prin consumul de alimente sau apa care a fost contaminat cu fecale. Răspuns fizic la acest tip de boală depinde de o serie de factori şi pot să se manifeste într-un număr de moduri. Cobaii infectati cu ciccodia pot avea ca simptome sange in fecale si diaree, si sa devina deshidratat şi  scădere în greutate. Proprietarii de animale de companie ar trebui sa cereti ajutorul unui medic veterinar pentru a trata aceasta boala. 


Boli cobai


Scorbut (vitamina C Deficitul)
Organismul lor nu produc vitamina C şi, prin urmare, trebuie să consume fructe si legume. Deficienta de vitamina C poate provoca scorbut, cauzand letargie, oase slabe şi desfigurate şi dezvoltare dinţilor in exces, articulaţii tumefiate, refuzul de a se misca, si sangerari spontane de la gingii. Cobaii care se confruntă cu aceste simptome ar trebui sa fie vazut de un medic veterinar. Scorbut poate fi evitat prin schimbarii in dieta sau preparate injectabile vitamina C.
Proprietarii de animale de companie aleg să suplimenteze dieta cu pelete încărcate cu vitamina C ar trebui să fie sigur că pentru a menţine peletele într-un loc răcoros, uscat, întunecat ca vitamina C se va deteriora dacă este lăsată în lumina directă a soarelui sau căldură prelungit.
 
Caderea parului
Caderea parului la cobai are loc la momente diferite în ciclul de viaţă al lui cobai. Femele de reproducţie şi sugari la intarcare pot pierde parul- de-a lungul timpului parul va reveni pe cont propriu. În plus, astfel cum porcii de Guineea maturi, tineri şi de a stabili locul lor, isi rod parul, porcii de guineea mai dominanti pot mesteca părul de cobaiului mai putin agresiv.  Parul poate fi, de asemenea, pierdut din cauza unei boli fungice şi infestări parazitare externe.
 
Cancerul
Cancerul este rară în rândul porcilor de guinea - de obicei porcii de Guineea doar mai mari sunt afectati. Cele mai multe tumori sunt benigne şi implică pielea şi mucoasa tractului respirator. Cancerul poate afecta, de asemenea, tractul reproductiv, glande mamare (sanilor) şi sânge (leucemie).
 
Pneumonie
Cele mai comune boli bacteriene la animalele de companie cobai este pneumonia. Pneumonia este cauzata de bacterii care populeaza tractul respirator de cobai. Aceasta boala este, în general, cauzate de stres, dieta inadecvata, şi de îngrijire necorespunzătoare. Atunci când un porc de guineea face pneumonie simptomele pot fi respiratie rapidă, fluid din ochi şi nări,o lipsa a poftei de mancare, mancata de letargie.
Dacă bănuiţi porcul de guineea al dumneavoastră are pneumonie, contactaţi imediat un medic veterinar ca moartea poate sa apara brusc. Tratamente includ injecţie antibiotic şi repaus.
Este important de menţionat faptul că pneumonie cele mai frecvente cauzatoare de bacterii la porcusori pot fi contactate daca sunt tinuti impreuna cu iepuri sau sobolani.


Boli ale urechii 
 
Capul lor într-o parte, uneori, au o astfel de reactii cand au corpuri straine, seminţe sau urme de bucati din asternutul  lor in canalul urechii externe.De asemenea, au adesea infectie a urechii medii. Infecţia poate fi cauzată de o varietate de organisme bacteriene, inclusiv Actinobacillus, Bordatella, Pasteurella, şi streptococi. Animalele afectate nu se pot recupera, dar tratamentul cu antibiotice este necesar.


Bolile de ochi 
Durerea ochilor (conjunctivită) este o problemă comună - în special atunci când asternutul are mult praf.  Culoare alb-galbuie,  verde sau maro-rosiatica de la ochi, şi, uneori, iritaţie locală. Conjunctivita poate fi, de asemenea, o caracteristică a unor infecţii respiratorii Chlamydia de exemplu.Antibioticele pot fi necesare şi sfatul medicului veterinar ar trebui să fie solicitată.

Cobaii scotocesc în asternut si in fan si cate-o data urme din acest asternut irita ochii. Acest lucru poate determina iritaţie locală, ce-a ce face porcutul sa tina ochiul inchis-acest lucru  conduce la blocarea infecţie şi are ca rezultat  conjunctivita Tratamentul cu antibiotice pot fi necesare pentru a preveni infectia secundara cazul în care un ulcer cornean caz in care situaţia poate deveni destul de grave, atât de examinare şi tratamentul precoce de către un medic veterinar este necesară. Tratamentul cu Antibiotice pot fi necesare pentru a preveni infectia secundara caz in îngrijirea ulcerelor cornean o, vizita la medicul veterinar este necesara.

Boli hormonale Ca boala hormonala se poate banuii, (dar nu s-au dovedit) pentru pierderea parului bilaterale (alopecie), care apare în unele femei in timpul sarcinii tarziu.

Parul creste la loc, după ce au dat naştere la urmaşii lor Boli de ficat Ficat Boli

Boală de ficat se produce la  infecţia cu Salmonella şi boala lui Tyzzer .

Ortopedice
Leziuni spinale  in urma unei cazaturi, loc tare pe care sta sau umbla sau lipsa calciului. Pareză sau paralizie poate avea ca rezultat, iar aceste semne trebuie să diferenţiate de la alte cauze de inactivitate, cum ar fi scorbutul nutriţionale (deficit de vitamina C), care este atât de dureros, faptul că animalele afectate refuză să se mişte.

 Fracturi osoase
 Fracturile sunt frecvente traumatisme Ele vindeca destul de bine cu sprijin extern - cu excepţia cazului în care sunt combinate în cazul în care rana trebuie să fie închise în condiţii sterile, pentru a evita infectarea.


Boli ale aparatului genital
Mastita- porcii de Guineea afectati dezvolta greu, glandele umflate, fierbinte si dureroasa mamare. Mastita
Uneori, cu puroi in ele ce le va face foarte imflate. O buna igiena este important să se evite acest lucru - aşa paturile ar trebui să fie curăţate în mod regulat.

 Febră de lapte (de asemenea, numit toxemia sarcina) apare în ultima parte a sarcinii sau imediat după ce puii se nasc. Cauza este  concentraţia mare de calciu din sânge, care cauzează depresia, inapetenta şi moarte. Femelele cu greutate  risca mai multa sa faca acesta boala. astfel supraalimentarea trebuie sa fie evitată. Stresul este, de asemenea, considerat a fi un factor important pentru femeile însărcinate şi care alăptează ar trebui să fie linistita şi netulburată.


Boli respiratorii

Boli ale aparatului respirator
Infectii ale cailor respiratorii sunt frecvente la cobai.
Dificultăţi de respiraţie (dispnee), rata a crescut , simptome: respiraţie grea, tuse, strănut, lichid la nas si ochii, pierderea în greutate sunt toate semnale.

Există o varietate de agenţi infecţioşi, care pot fi implicaţi, şi, uneori, mai mult de un singur organism este prezent în acelaşi timp: Există o varietate de agenti infecţioşi:

         1. Cauzele pneumonie virală adenovirus.
         2. Cauze bacteriene în special bordatella spp. şi Streptococcus pneumoniae şi Klebsiella.
         
3. Cauzele Mycoplasma

Infectii ale cailor respiratorii sunt adesea asociate cu condiţii de adăpostire slabă, alimentaţia proastă (deficit de vitamina C) si suprapopularea. Chiar daca tratamentul ajuta la recuperea aceastuia, poate desfăşura organisme pentru o lungă perioadă de timp, şi astfel acţionează ca un rezervor de infecţie pentru alţi porci de Guineea.


Boli de piele

    Mâncărime

  Cobaii  pierd  parului, frecvent, zgarieturi si piele descuamată.
În multe cazuri, cauza este probabil să fie din cauza  infecţii fungice sau la infestarea cu paraziţi acarieni în special în multe cazuri, cauza este probabil sa fie din cauza infecţii fungice sau la infestarea cu paraziţi deosebit de acarieni numit Trixacarus caviae care provoacă iritaţii extreme şi mâncărime, incat porcusorul  poate face o tulburare nervoasă. Paduchii sunt, de asemenea, uneori observati în blana sau atunci când probele sunt luate pentru examinarea la microscop - dar ei rareori cauzeaza iritatii si zgarieturi. 


    
Infecţii cutanate

Răni ale pielii la cobai de multe ori rănile se  infecteaza şi se dezvolta mici umflaturi sub forma de abcese, care ar putea avea nevoie să fie drenate şi curăţate sub sedare sau un anestezic. Infecţia cu o bacterie, numita stafilococ zooepidemicus adesea se raspandeste la nivelul ganglionilor limfatici locale, care se umfla fac noduli mari care conţin puroi. Acestea se pot sparge  si sunt de culoare alb-galbui. Ocazional, infectia patrunde in fluxul sanguin cobai (numite septicemia), care pot fi fatale



Tratamente

Multe medicamente sunt toxice pentru porcuti , astfel este nevoie de multa grija în alegerea tratamentului cel mai adecvat. Următoarea este o listă de medicamente care au fost recomandate - şi cele care sunt toxice.

   1. Pre-medicament (anestezie)

  Atropină - 50 micrograme / kg greutate corporală subcutanat.


   2. Antagonist de opiacee

      Naloxona - 0.01 - 0.1 mg / kg greutate corporală intraperitoneale sau intravenos. (Utilizate pentru a inversa  anestezia( Fentanyl / fluanisone / midazolam)

   3. Anestezice gazoase

      Isofluorane - Isofluorane în condiţii de siguranţă
      Methoxyfluorane - Methoxyfluorane în condiţii de
      
Halotan - supradozajului pot apărea - necesită o monitorizare atentă
      Eter - prea iritante şi periculoase

   4. Injectabile anestezic

 
Ketamina - 100mg/kg greutate corp intraperitoneal.
Ketamină / xilazină amestec - 30-40mg/kg (ketamina) şi 5mg/kg xilazină intraperitoneala.]
 Alphaxalone / alphadolone amestec - 40mg/kg greutate corporală intraperitoneală
Fentanilul / fluanisone şi midazolam amestec 4-8ml/kg greutate corporală intraperitoneală
 
      Pentobarbitone - nu se recomanda din cauza depresiei respiratorii nu este recomandat.

       Amestec de 2 parti apa sterilă, o parte Hypnorm (Janssen) şi o parte Hypnovel (5mg/ml)-Roche)

   5. Stimulente respiratorii

    Doxapramului - 10-15mg/kg greutate corporală subcutanat sau intramuscular, sau aplicate in limba 5-15 minute de acţiune astfel încât să trebuiască să repetaţi

Analgezice

Petidina - 10mg/kg greutate corporală intramuscular, la fiecare 2 ore

Buprenorfină (Temgesic) - greutate corporală 0.05mg/kg subcutanat de trei ori pe zi.


       Antibiotice

    Ampicilină - TOXIC

    Amoxicilina - TOXIC

Cephaloridine - 30mg/kg greutate corporală intramuscular, de două ori pe zi
 Cloramfenicol - 20mg/kg greutate corporală intramuscular, de două ori pe zi,

Clindamycin - TOXIC

    Dimetronidazole - 0.25-0.1% în apă pentru 5-7 zile dimetronidazole - 0.25-0.1%

    Lincomicină - TOXIC


    Tetraciclină - TOXIC

    Trimetoprim / sulphadiazine - greutate corporală 0.2ml/kg. subcutanat, o dată pe zi timp de 5-7 zile.

   Tilozină - 10mg/kg greutate corporală intramuscular sau subcutanat o dată pe zi timp de 5-7 zile .

Antifungic
    Griseofulvina - greutate corporală 25-30mg/kg pe gura o dată pe zi timp de 3 săptămâni

Antiparasiticide

    Niclosamide - greutate corporală 100mg/kg pe gura.

    Piperazină - 2-3mg/ml apă timp de 1 săptămână repetat după 1 săptămâni fără tratament.

Fluid terapie
    Dextroza soluţie salină (4% dextroză soluţie salină 0,18%) sau soluţie salină (0,9%) - 8-10 ml pe zi - pe cale orala, subcutanat sau intraperitoneală .
Sedativele Sedativele
    Acepromazina - greutate corporală 0.5-1.0mg/kg intramuscular.



    Diazepam - greutatea corporală 5-10mg/kg intramuscular.
Uterin stimulent stimulent uterin



    Oxitocina - 0.2 - 3.0 UI / kg de greutate corporală intramuscular sau subcutanat

Balonare

Trebuie sa mergi la farmacie si sa cumperi carbune medicinal, erceflora duo si biotics baby , espumisan sau sab simplex
Ii dai jumatate de pastila de carbune si apoi mai pe seara, dupa 2 ore, ii dai o jumatate de capsula de erceflora
A doua zi ii dai o capsula de erceflora, jumatate dimineata si jumatate seara
daca ti se pare ca mai e balonat, seara ii administrezi  espumisan sau sab simplex
Daca nu gasesti erceflora ii dai biotics baby de 2 ori si a doua zi de 3 ori
un varf de cutit dizolvat in apa plata.
Daca nu mananca  il hranesti tu, cu seringa, cu pelete macinate amestecate cu ceai, de menta daca e si deranjat la burtica sau de merisor sau salvie
Trebuie sa il faci sa manance fan, suprima tot ceea ce e verde, in prima zi fara radacinoase, sa ii dai fan doar si peletele macinate

Diaree   
erceflora , e un probiotic foarte bun, pentru flora intestinala o jumatate de capsula si inainte de culcare inca o jumatate, a doua zi o  jumatate de capsula pe zi
dupa o jumatate de ora ii poti da si smecta, un varf de cutit sau redigest, o optime de pastila..
e important sa bea ceai de menta si sa ia probiotic, erceflora sau  biotics baby si dai cam de 3 ori pe zi ceva mai mult de un varf de cutit 
flora intestinala se reface mai greu si va fi multa vreme sensibil reia tratamentul si regimul, ceai de merisor 10ml pe zi, vitamina C si picaturi imunitare BERES(cu s de la sarpe-farmaciae umana), cura de doua saptamani 2 picaturi+2 picaturi /zi dizolvat in putin apa cu seringa.
pentru urgente digestie este bine sa aveti in casa din ele....

Ochi-conjunctivita-raceala
Spalaturi cu  ser fiziologic, ca sa spal eventualele mizerii, cred ca e o reactie la praful din fan sau talas.Poti continua cu ceai cu galbenele. Ca si tratament  picaturi GENTOCIN PLUS de pus in ochi timp de 5 zile - 2 picaturi dimineatza si 2 picaturi seara. Daca nu poti merge la medic, cumpara la farmacia umana
1. solutie oftalmica Sificetina (sau alta solutie oftalmica pe baza de Cloramfenicol),
2. unguent oftalmic cu Kanamicina cat un bob de orez in sacul conjuctivat timp de 7 zile.
3. si Vitamina C sub forma de picaturi orale sau comprimate de 180 mg.


1 picatura Sificetina instilezi in sacul conjunctival odata pe zi, si dupa cateva ore aplici unguentul oftalmic cu Kanamicina, la fel odata pe zi. Ii dai de 2x/zi vitamina C, dimineata si seara cate 3-4 picaturi sau o optime comprimat dizolvi cu putina apa si ii dai de 2x/zi. In cazul in care nu accepta asa, presari pe ceva ce ii place si sigur consuma atunci in fata ta. Dupa 1-2 zi sa ne scri cum evolueaza. Tine-l pe ceva cald, incalzeste un prosopel sau paturica si pune-l pe ace(a)sta, si ai mare grija sa nu stea in curent.
Creste grau sau ovaz/orz in ladita.
Daca poti sa ii aduci din locuri curate papadie si iarba verde, sa ii oferi macar in aceasta perioada.
Daca ti se pare ca are nasul infundat cumpara de la farmacie nasomer picaturi(apa de mare) ,pui cate o picatura in fiecare nara, e posibil sa fi racit?

In cazul ca este racit si starea de sanatate este proasta se poate administra 0.02 enrofloxacin solutie buvabila 1-2 ori/zi in functie de gravitatea situatiei. In cazul in care se recurge la acest tratament se va administra la interval de 1-2 ore de la administrarea acestuia un probiotic. biotics baby e sub forma de praf, in pliculet sau erceflora duo e sub forma de capsule, desfaci capsula si dai o jumatate pe zi, dizolvata in apa plata
daca cumperi biotics baby, dai un varf de cutit dizolvat tot in apa plata. Enrofloxacin gasesti la farmacia veterinara si se administrezi cu o seringa fara ac de preferat cea de insulina, 0,02 ml.
Probiotic se administreza numai in apa plata o jumatate de capsula la interval de 1-2 ore de la administrarea antibioticului.
Daca ii curg ochii si prezinta cruste albe se poate administra 1 picatura de opticlor zilnic, timp de 5 zile...


la toate medicamentele ce contin antibiotic se administreaza in paralel la doua ore probiotic....





http://www.gemon.ro/forum/viewforum.php?f=6
http://www.gemon.ro/forum/viewforum.php?f=12
http://www.gemon.ro/forum/viewforum.php?f=25
http://www.gemon.ro/forum/viewforum.php?f=2

despre porcusorii nostri dragi