guineeapig

te pot ajuta!

luni, 7 mai 2012

Canicula si porcusorii!

Imagine

Ai posibilitatea sa alegi habitatul porcusorului?

 
  Nu-l izola departe de tine si nu-l tine intr-un loc intunecos, dar fereste-l de lumina intensa a razelor solare.
  Cel mai bine se simte la temperatura camerei, la 16-20 C0. Daca nu este in locuinta, temperatura incaperii in care este tinut, sa nu scada sub 10-12 C0. Cusca sa fie intr-un loc potrivit, porcusorul fiind sensibil la frig, curent si umezeala. Totodata trebuie stiut, ca porcusorul de Guineea tolereaza mai bine temperatura mai scazuta, decat cea ridicata, deoarece nu are glande sudoripare si este stenoterm, organismul lui fiind sensibil la variatiile mari si bruste ale temperaturii.
CaniculaSa-l ferim de soarele arzator, si sa nu-l tinem afara (in curte, gradina) in zilele fierbinti de vara. Daca transportarea lui in aceasta perioada este inevitabila, aceasta o vom face pe timp cat mai scurt, deoarece se poate imbolnavi (chiar muri) de hipertermie.
  Pentru a evita supraincalzirea, in zilele fierbinti ale verii ii vom asigura porcusorului un climat cat mai placut. Daca incaperea in care se afla are temperatura prea ridicata, si nu avem posibilitatea sa-l asezam intr-un loc mai racoros, vom pune in congelator cateva sticle de plastic umplute cu apa pana la jumatate, sau cativa acumulatori gheata pentru geanta frigorifica, apoi vom aseza cate 2 din aceste sticle sau acumulatori gheata pe fiecare cusca in parte. Pentru a nu picura condensul format in cusca, sub sticle sau acumulatori gheata vom aseza o carpa de bumbac mai subtire. Vom pune mai multe sticle sau mai multi acumulatori la racit, pentru a putea fi inlocuite atunci cand va fi necesar.
  O placa de gresie ceramica pusa in cusca poate fi si ea racoritoare. La o cusca spatioasa, intr-un colt se va pune mai putin talas, ca porcusorul sa poata sta cu burtica pe ceva mai putin cald, avand in acea parte doar o bucata de gresie. In acest fel el va avea posibilitatea de a da talasul la o parte, ajutand si acesta la eliminarea surplusului de caldura. Ii vom da alimente bogate in lichide, si apa de baut vom schimba mai des, pentru a nu se deshidrata.

  Aseaza-l intr-o cusca mare, spatioasa (vezi aici tabelul!).

 

   Porcusorul meu traieste intr-o cusca de 50x30 cm (lungime/latime). Sa-l asez intr-o cusca mai mare? As vrea sa simta bine.
  Intr-un loc atat de mic nu poate ramane, chiar daca ne ocupam mult de el si il lasam sa se plimbe des si in afara custii. Un porcusor are nevoie de o cusca de cel putin 80x60x30 cm (lungime/latime/inaltime), sau chiar mai spatioasa. Daca vrem sa se simta bine, sa nu ii marim doar spatiul in care va trai, sa-i oferim si un prieten, de preferat de acelasi sex, pentru a scapa de problemele legate de gestatie/nastere, si de grijile legate de separarea masculului de femela in perioada alaptarii si a odihnei periodice. Doi porcusori nu vor avea nevoie de un spatiu mult mai mare, si nici hranirea, ingrijirea lor nu va necesita de doua ori mai mult timp, munca si bani, fiind compensate multiplu. Crearea conditiilor cat mai favorabile va avea efect pozitiv asupra sanatatii si comportamentului lor.

Numarul de porcusori

Cusca
(marime minima)

Daca putem alege sau construi
(marime recomandata)

2

aprox. 100x50 cm (lungime/latime)

aprox. 120x60 cm (lungime/latime)

3

aprox. 120x60 cm (lungime/latime)

aprox. 150x65 cm (lungime/latime)

4

aprox. 150x65 cm (lungime/latime)

aprox. 180x70 cm (lungime/latime)

 

 Daca este nou venit in casa ta, prima zi este bine sa fie lasat singur, sa se obisnuiasca cu noul camin.
Cusca cu tava inalta de plastic si gratii   Exista custi speciale cu tava inalta de plastic, avand gratii pe partile laterale si in partea de sus. Acestea ofera o aerisire corespunzatoare si talasul nu se va imprastia prin incapere, tava fiind inalta. Tava se poate spala foarte usor la schimbarea asternutului. Inainte de a o clati abundent, se va folosi otet din vin alb/otet alimentar alb ce indeparteaza depunerile albe de urina de pe fundul custii, otetul avand si o actiune dezinfectanta. Cusca cu tava inalta si plastic lateral nu! Daca avem posibilitatea, vom alege o cusca cu doua usi, o usita pe o parte, pe unde - cu ajutorul unei scarite - porcusorii pot iesi la plimbare, si una pe deasupra, pe unde ei pot fi scosi de catre stapan. Acvariul sau custile tip acvariu nu sunt potrivite. In acestea nu circula bine aerul, fapt care poate provoca imbolnavirea porcusorului. Datorita izolarii el nu va percepe nici zgomotele exterioare si va deveni mai fricos.
  Ladita de lemn nu e practica, urina se imbiba in partea lemnoasa si mirosul va persista chiar si dupa dezinfectare. Daca avem ladita de lemn, aceasta se va unge cu ulei de in - niciodata nu se va vopsi, vopseaua fiind toxica pentru ei - si vom pune intre lemn si talas un material impermeabil care nu este toxic (linoleum, tavita de plastic etc.). In cazul in care folosim linoleum, vom fi atenti ca porcusorul sa nu il rontaie, acesta fiind material ce ar putea cauza blocaj la nivelul intestinului.
  Cusca sa fie de cel putin 80x60 cm (lungime/latime) sau mai spatioasa. Intr-un mediu potrivit porcusorii devin mai activi si mai jucausi.
  Fundul custii trebuie sa fie plat, fara gauri sau gratii, deoarece porcusorii au picioruse delicate!

 

  Piciorusele porcusorilor sunt foarte delicate, din aceasta cauza fundul custii (sau podeaua unde sunt tinuti) trebuie sa fie plat (fara gauri, gratii sau sarma), deoarece foarte usor se pot rani la talpa. Inflamatia si/sau infectia talpii este foarte dureroasa pentru porcusori, cei mai afectati sunt porcusorii obezi sau cei care sunt asezati pe sarma, sau pe podea din material dur, infectat cu bacterii, pe asternut murdar sau umed, cei care se misca putin, mai ales porcusorii care sunt tinuti in custi mici, ei neavand posibilitatea de a se misca in interiorul custii, si cei care sunt tinuti la o temperatura mai ridicata in conditii neadecvate (cazurile cele mai frecvente au fost observate la porcusorii care au o piele mai subtire la nivelul talpii). Prin pielea ranita bacteriile ajung usor in interiorul talpii, acesta se inflameaza (uneori infectia se extinde pana la tesuturile adanci, pana la tendon sau chiar os, provocand osteomielita), sangereaza si/sau se formeaza cruste la nivelul talpilor, porcusorul nu se poate deplasa, schiopateaza, pierde pofta de mancare. Daca nu este tratat la timp, porcusorul moare. Rana va fi dezinfectata, tratata cu crema antimicrobiana prescrisa de catre medicul veterinar, si va fi pansata, aplicandu-se compresa sterila pe plaga. Asternutul va fi schimbat des, si se va pune un foarte mare accent pe igiena, se va schimba pansamentul pana cand infectia va disparea sau ulceratia se va vindeca (uneori e nevoie chiar si de 2 saptamani pana la vindecare). PododermatitaIn infectii severe rana se va umezi/spala alternativ cu gluconat de chlorhexidina 2% si solutie Betadine diluata cu apa (se dilueaza in momentul folosirii si solutia diluata nu se pastreaza!) de mai multe ori pe zi. In cazuri speciale tratamentul cu antibioticul Baytril (Enrofloxacina) este inevitabil, insa numai medicul veterinar va stabili modul de administrare si posologia. Aceasta infectie in multe cazuri a avut drept consecinta aparitia artritei. Cea mai importanta masura va fi intotdeauna prevenirea: podea plata sau cusca avand fundul fara gratii, gauri sau sarma, asternut curat, schimbat la timp, hranire potrivita si diversificata, cusca mare si spatioasa, plimbari frecvente in afara custii. In locuri umede, murdare pot aparea si diferite infectii cu ciuperci parazite, din aceasta cauza intotdeauna se va cere ajutorul medicului veterinar. El va stabili tratamentul in functie de boala.

  La unii porcusori putem observa dupa pernutele talpii (in partea opusa fata de gheare) intarituri ale pielii, fiind aspre, asemanatoare unor pinteni. Apare mai ales la piciorusele superioare (cele din fata). Aceste intarituri se pot taia usor cu o unghiera, insa trebuie sa fim foarte precauti pentru a nu intra in tesutul viu. In cazul taierii acestor „pinteni” locul va fi obligatoriu dezinfectat, iar porcusorul va fi tinut pe asternut curat si uscat, pentru a preveni unele infectii cum ar fi diferitele afectiuni ale talpii.

  Se recomanda ca asternut talas uscat care nu contine uleiuri aromatice. Nu se va folosi niciodata talas de cedru, este toxic! Si pinul este riscant, avand miros aromatic. Porcusorul este foarte sensibil la mirosuri, aroma talasului de cedru sau pin verde (neuscat) fiind fatale pentru el. Chiar si gazele produse de urina - in cazul necuratirii custii la timp - pune in pericol sanatatea porcusorului.
  Important! Rumegusul (e praf de deseu lemnos) NU este un bun asternut, porcusorul inhaleaza praful de rumegus si se imbolnaveste.
  Poate fi o alternativa folosirea asternuturilor artificiale care au fost create special pentru pisici? Pentru o mai buna absorbire a mirosurilor acestea de cele mai multe ori contin elemente chimice ce pot fi daunatoare sanatatii porcusorului. Exista si asternuturi de foarte buna calitate, concepute special pentru porcusori. Acestea au o putere mare de absorbire a urinei si a mirosului, si nu contin elemente toxice.

  Porcusorilor le place sa se ascunda, este bine ca in interiorul custii - daca aceasta e spatioasa - sa-i punem o casuta, tunel sau un alt ascunzis.
  In cazul in care construim noi o cusca, nu vom folosi materiale ce ar putea fi daunatoare porcusorului. El va incerca sa rontaie chiar si cusca, deci nu vom folosi niciun material ce ar putea fi toxic pentru el.
  In interiorul casutei/custii se poate pune un prosop mic pe care se poate aseza porcusorul. Acest obicei provine de la stapanii care pregatesc porcusorii - in special pe cei cu par lung - pentru expozitii. In asa fel blana lor ramane curata. In loc de prosop englezii folosesc un material numit „VetBed”, acesta fiind un material care se spala usor, si se usuca foarte repede. S-a constatat ca le place si porcusorilor, mai ales iarna, cand tine si de cald.

  Porcusorilor le face placere sa inspecteze locuri noi, ei au nevoie de miscare. Daca avem posibilitatea, ii vom lasa putin liberi in locuinta, dar vom fi atenti sa nu ajunga la fire electrice si plante posibil otravitoare. La o casa cu gradina se poate construi un tarc unde nu ajung animalele pradatoare, si se pot tine porcusorii in aer liber, la umbra.

Sfaturi pentru perioada calda

ramona_inka 

Sfaturi pentru perioada calda


In aceasta perioada cand temperaturile pot urca pana la peste 30 grade C si noi si porcusorii putem suferi. Iata cateva sfaturi ce pot fi de folos pentru a trece cu bine peste anotimpul cald:
APA

- sa avem grija sa fie mereu disponibila in adapatoare, chiar putem folosi o adapatoare in plus sa fim siguri ca porcusorii nu raman fara apa

- pentru a asigura apa proaspata putem schimba apa din adapatoare de doua ori pe zi (dimineata si seara) sau chiar mai des daca este nevoie

- sa nu dam niciodata apa rece din frigider! Daca pastram apa in frigider sa o lasam afara macar 30 min inainte sa le-o dam

- sa avem grija ca adapatoarele sa fie curate; din cauza caldurii bacteriile se dezvolta mai repede


TEMPERATURA IN CAMERA

- porcusorii se simt bine la 15-20 grade C. Daca se depaseste 25 grade C poate sa fie deranjant iar la peste 33 grade C poate fi periculos! Putem sa le oferim putina racoare tinand trase la ferestre jaluzele mai intunecate / draperii / folie de aluminiu care respinge razele soarelui.

- mare atentie la ventilatoare si aparate de aer conditionat. Niciodata nu vor fi indreptate direct spre porcusori. Ideal este ca acestea sa fie plasate intr-o camera/hol alaturat camerei in care stau porcusorii si astfel sa se realizeze incet schimbarea/mentinerea temperaturii

- sa avem grija sa nu tinem cusca porcusorilor in curent (usa, geam)

- putem folosi cu succes bucati de gresie/faianta ce puse in cusca vor tine mai rece. Porcusorii se aseaza pe ele si astfel se pot racori

- sticle cu apa rece sau acumulatorii de la gentile frigorifice pot fi puse in/pe/sub cusca, infasurate intr-un prosop. Astfel se poate face racoare in mediul lor. Se umplu sticle de plastic cu apa si se lasa in congelator de seara pana dimineata. Cand incepe sa se faca prea cald luam sticla si o infasuram in prosop apoi o punem in cusca. Sau putem acoperi cusca intr-o parte cu un prosop si deasupra putem pune aceste sticle cu apa inghetata. Sau punem cusca pe niste suporturi (punga de talas/ fan) si bagam sub cusca sticlele cu gheata infasurate in prosop.

Contactul direct, fara un prosop, intre porcusor si sticla rece scoasa din frigider/congelator este interzis!

- cateodata (mai ales in caz de canicula) e mai bine ca aerisirea camerei/ casei sa se faca dimineata, seara si noaptea iar pe parcursul zilei (10.00 - 18.00), sa se inchida toate geamurile si sa se traga toate draperiile/ jaluzelele.


HRANA

- sa rezistam tentatiei de a le oferi hrana rece din frigider (gandindu-ne ca astfel se pot racori) sau mancare proaspat spalata si plina de apa. Acestea nu vor avea ca efect decat un deranjament stomacal.

- sa le oferim doua-trei mese zilnice de alimente verzi pentru a avea necesarul de vitamine si minerale atat de necesare

- alimentele se dau abia dupa 30 min de stat afara din frigider si dupa ce au fost spalate si zvantate.

- cum in aceasta perioada alimentele se altereaza foarte repede sa avem grija ca cele ce sunt foarte perisabile sa nu le lasam mai mult de 30 min in fata lor (castravete, mar, rosie, coaja de pepene, ardei, fructe...)


LIPSA DE ACASA

- in aceasta perioada, chiar daca plecam de acasa doar pentru o noapte, sa ne asiguram ca poate veni cineva la porcusori pentru a le da apa proaspata si a le asigura confortul termic

- se recomanda evitarea calatoriilor pe timpul zilei cu porcusorii

- daca totusi este nevoie sa plecati cu ei la drum, asigurati-le apa, hrana si umbra

- nu ii lasati singuri in masina, unde temperatura e mai mare ca afara din cauza caroseriei de tabla


AFARA

- daca ii scoatem in curte, ii vom scoate dimineata si seara, cand soarele nu arde, ii vom plasa la umbra si le vom asigura apa

- pe balcon ii vom scoate cand nu e soare direct si nici pe podeaua incinsa

- NU-I UITATI afara in soare si/sau caldura


Se vor evita diferentele mari si bruste de temperatura in mediul lor!

Daca porcusori nostru semnaleaza ca sufera de hipertermie (este agitat, isi cauta loc racoros sa se aseze pe burta, nu isi gaseste locul, ulterior oboseste, devine letargic, respiratia devine greoaie, sacadata) trebuie sa intervenim imediat si sa il racorim! In primul rand sa il asezam intr-un loc unde circula aerul. Umezim un prosop cu apa rece sau ne udam noi pe maini si ii dam pe blana. Sa avem grija si sa il hidratam dar nu cu apa din frigider! In cazuri severe se va cere imediat ajutorul doctorului cel mai apropiat de noi!

 

sursa 1:  http://gemon.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=1003&hilit=canicula

 

sursa 2:  http://www.gemon.ro/ingrijirea2.htm

 

sursa 3:  http://crescatoriainka.ro

 

 

 

2 comentarii:

despre porcusorii nostri dragi